Ook de nieuwsbrief van CBKGroningen ontvangen? Schrijf je in!
print

nieuwsbrieven

e-nieuwsbrief november 2011

Dinsdag 22 november, 20.00 uur lezing kunstenaar Frank Havermans in CBK

Kunstenaar Frank Havermans creëert architectonische constructies die zich begeven op het snijvlak van kunst en architectuur. Materiaalkeuze en het maakproces spelen hierbij een belangrijke rol. Zijn bouwwerken nemen de gedaante aan van een ruimte waarin je (tijdelijk) kunt verblijven, zoals een boomhut, een uitkijkpost of een tweepersoonsbioscoop. Voor de Groninger wijk Corpus den Hoorn maakte Havermans het ontwerp voor een nieuw kunstwerk, dat hij in het voorjaar van 2012 zal realiseren. Op dit moment is hij master van een groep startende talentvolle kunstenaars en architecten die een masterclass volgen in het CBK. Voor het CBK een goede reden Havermans uit te nodigen voor een lezing. Over zijn werk, over de begeleiding van de studenten en wat we kunnen verwachten komend voorjaar… Dinsdag 22 november, 20.00 uur in het CBK (zaal open vanaf 19.30 uur). Toegang: 5 euro (inclusief een consumptie), studenten en Stadjerspashouders krijgen op vertoon van hun kaart 2 euro korting. Aanmelden via info@cbkgroningen.nl voor 19 november.
 
Frank Havermans (1967, Breda) heeft architectonische vormgeving gestudeerd aan de Hogeschool voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda. Met eenvoudig, relatief goedkoop en overal verkrijgbaar plaatmateriaal, en met eenvoudig gereedschap zoals een handcirkelzaag, creëert hij ruimtelijke constructies waarin de eigenschappen van het materiaal een structurele toepassing krijgen. Zonder enige bemoeienis van aannemers of technici. Havermans maakt daarbij geen onderscheid tussen autonoom werk of opdrachten. Met zijn werk won hij de BNI Publieksprijs en de Houtarchitectuurprijs. Ook was hij genomineerd voor o.a. Prix de Rome.

Tijdelijke beeldenwandeling langs kunstwerken Willem Valk op enkele zondagen

Willem Valk - Korendrager
Willem Valk - Korendrager
Wilem Valk - Koopvrouw
Wilem Valk - Koopvrouw
Willem Valk - Scheepsbouwer
Willem Valk - Scheepsbouwer
Van 20 november 2011 t/m 8 maart 2012 is in het Veenkoloniaal Museum in Veendam een tentoonstelling gewijd aan de gebroeders Hendrik en Willem Valk. In de stad Groningen staan veel kunstwerken van Willem Valk (1889 – 1977) op straat, zoals de beelden op de Oude Kijk in ’t Jatbrug en de buste van Carl von Rabenhaupt bij het stadhuis. De komende tijd organiseert het CBK Groningen daarom op een aantal zondagen beeldenwandelingen langs het werk van deze beeldhouwer, onder begeleiding van een rondleider: 27 november, 15 januari, 12 februari en 18 maart. Na een welkomstwoord met koffie of thee, gaat u met de rondleider op stap om meer te weten te komen over zijn werk. Duur: circa 1,5 uur. Verzamelen bij het CBK vanaf 13.30 uur; vertrek 14.00 uur. Kosten: 5 euro per persoon inclusief koffie en thee, aanmelden: via info@cbkgroningen.nl. Er geldt: vol = vol.

Reserveer uw kunstwerken vanaf nu vanuit huis

Bent u op zoek naar een nieuw kunstwerk? Wilt u uw huidige werk ruilen? Kijk dan eens vooraf in onze digitale catalogus op onze website. U ziet daar een groot deel van onze collectie. Makkelijk door te kijken op naam kunstenaar, formaat, kleur, techniek, etc. Vanaf nu kunt u ook enkele werken vanuit huis reserveren. We zetten de werken dan voor u klaar op de door u gewenste kijkdag. Zo weet u zeker dat we de werken tot u langskomt vasthouden, u hoeft niet lang te wachten en u bent tot niets verplicht.
 
Bij de beschikbare werken kunt u direct een reservering maken. Er geldt een maximum van drie werken per klant. U hoeft voor het online reserveren nog geen klant bij de CBK Kunstuitleen te zijn en er zijn geen kosten aan verbonden. Het systeem is nieuw, we werken er voortdurend aan, als u tips en/of opmerkingen heeft, horen wij dat graag: info@cbkgroningen.nl.

Nieuw: speelse opdrachten op staatingroningen.nl, over Kunst op Straat en architectuur

Gastles Kunst op Straat door Noraly Beyer
Gastles Kunst op Straat door Noraly Beyer
Samen met achitectuurcentrum Platform GRAS ontwikkelden we een speelse opdrachten over Kunst op Straat en architectuur voor leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs en voor leerlingen in de onder- en de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en voor thuis. Er zijn binnen- en buitenopdrachten. Leuk voor bij goed en slecht weer. U vindt de opdrachten op onze gezamenlijke website www.staatingroningen.nl, ingedeeld in drie verschillende leeftijdsgroepen (8–12 jaar, 12–15 jaar en 15–18 jaar), bij 10 kunstwerken en 10 gebouwen. Met de opdrachten leren 8-18 jarigen op speelse wijze kijken naar kunst en architectuur en wordt hun fantasie geprikkeld om er mee aan de slag te gaan. Ter introductie van dit nieuwe educatieve programma gaf oud-Journaallezer Noraly Beyer woensdag 26 oktober een gastles op de Borgmanschool. Beyer sprak met de leerlingen over Kunst op Straat, en bezocht Wisent van Wladimir de Vries in het Noorderplantsoen. Daar maakte ze samen met de leerlingen een filmpje.
 
Op de website staatingroningen.nl is de hele collectie Kunst op Straat van Groningen verzameld alsmede een groot aantal gebouwen. Met foto’s, uitgebreide informatie over de objecten en hun ontwerpers / makers en de mogelijkheid zelf routes langs de verschillende kunstwerken en gebouwen samen te stellen. U vindt de educatieve opdrachten, voorzien van een handleiding voor docenten, via de zoekingang ‘algemeen’ op de homepage.

1e permanent interactief kunstwerk gerealiseerd

Wereldplek - Michiel Kluiters
Wereldplek - Michiel Kluiters
Kunstenaar Michiel Kluiters ontwierp in opdracht van het CBK Wereldplek, een interactief kunstwerk voor de nieuwe schoolboulevard in de Groninger wijk Lewenborg. Met het kunstwerk kunnen leerlingen van het aangrenzende en nieuwe vmbo schoolgebouw en het bestaande mbo zich vermaken. Het kunstwerk bestaat uit drie grote krukken, die dienen als afdak en kleinere krukken bedoeld om op te zitten. Wie in de buurt van het kunstwerk komt, zal merken dat het is uitgerust met speciale WIFI hotspots. Leerlingen kunnen er met hun smartphone 1. muziek uitwisselen, 2. het laatste nieuws lezen, 3. chatten en 4. internetten. In een game, want er zijn drie krukken en vier functies. Daarom wisselt iedere kruk van tijd tot tijd van functie en staat een functie tijdelijk in de wacht. Wanneer dat precies gebeurt, dat kunnen de leerlingen zelf binnen de game beïnvloeden. Wereldplek is het eerste permanente interactieve kunstwerk in de Kunst op Straat collectie van Groningen.
 
Het kunstwerk, waarin Kluiters de virtuele openbare ruimte van het internet verbindt met de fysieke openbare ruimte, kwam tot stand in nauwe samenwerking met leerlingen en docenten die in de kunstcommissie zaten en het proces onder onze leiding hebben begeleid. Kunstwerken realiseren in een onderwijsomgeving is een van de speerpunten van het CBK Kunst op Straat beleid. Leerlingen, scholieren en studenten maken zo op een laagdrempelige manier kennis met kunst. Wereldplek is woensdag 2 november met een demonstratie door theaterstudenten in gebruik genomen.
 
Michiel Kluiters (Amsterdam, 1971) speelt in zijn werk vaak met tijd en plaats. Hij maakt veelal 'site specific' installaties met als doel de toeschouwer even mee te nemen in het proces van kijken, staan en bewegen. Onlangs realiseerde hij in de provincie Groningen, speciaal voor het gemeentehuis Haren, een fotowand bij de raadszaal waarbij de afbeelding lijkt te bewegen als je erlangs loopt.

Jonge Harten Festival voor het eerst in het CBK

Nick Steur
Nick Steur
Over 2 weken start het Jonge Harten Festival weer. Een festival boordevol spannende dansvoorstellingen, vernieuwende performances, creatieve multimediaprojecten, internationale topvoorstellingen en vooral veel jong talent. Een van de festivallocaties is dit jaar het CBK waar Nick Steur staat met de voorstelling Freeze!. Aanstormend talent Steur doet in Freeze! waar hij van jongs af aan mee bezig is: stenen balanceren. Met droge humor en opperste concentratie stapelt hij natuurstenen op elkaar. Dit doet hij op een manier waarvan je, zelfs als je er met je neus bovenop staat, niet gelooft dat het kan. Er ontstaan bizarre sculpturen waar geen lijm of Photoshop aan te pas is gekomen. Integrerend millimeterwerk waarbij je als publiek wordt meegetrokken in de opperste concentratie. Steur won met Freeze! het KBC laureaat Jong Theater op Theater aan Zee en het Nederlands kampioenschap living statues. Volkskrant: "Onder toeziend oog van een publiek dat de adem inhoudt, bouwt Steur torens die de zwaartekracht lijken te bespotten."

Freeze! is te zien op zondag 20 november 17:30 uur en 20:00 uur en op maandag 21 november om 19:00 en 21.30 uur in het CBK. Kaarten kosten 7,50 euro en zijn te koop via www.jongeharten.nl of telefonisch via het Grand Theatre (050) 314 05 50. Vanaf een uur voorafgaand aan de voorstelling is er ook kaartverkoop in het CBK mogelijk.

Het 9-daagse Jonge Harten Festival, van 18 t/m 26 november, vindt plaats in zo'n beetje alle theaters in Groningen: de Stadsschouwburg, De Oosterpoort, Het Kruithuis, het Grand Theatre, Theater de Machinefabriek en het INT- en OUTheater. Kijk voor het volledige programma inclusief het uitgebreide muziekprogramma op www.jongeharten.nl.

Nieuwe serie foto’s langs de A7

Vijfde deel Hier begunt Stad - Gerald van der Kaap
Vijfde deel Hier begunt Stad - Gerald van der Kaap
In samenwerking met de Dienst RO/EZ hebben we nog een vijfde en laatste fotoserie op bedrijventerrein Westpoort kunnen realiseren. Ook in deze laatste serie reageert kunstenaar Gerald van der Kaap op de groei van Groningen. In de foto's komen verleden en heden samen. De koe als symbool van het verleden, want hier liepen eerder koeien. De mysterieuze vrouw met het gele tasje loopt op het huidige Westpoort. De hoge gebouwen zijn een mogelijk toekomstbeeld. De oprukkende stad. De fotoserie is vanaf ongeveer 4 maanden te zien.

Presentatie multimedia collectief WERC in CBK

Afgelopen zomer hebben Olav Huizer en Jelle Valk van het multimedia collectief WERC tijdens een artist in recidence bij V2_ in Rotterdam onderzoek gedaan naar moving mapping. Eerder timmerden ze al aan de weg met projectie mapping tijdens het Clash Festival afgelopen voorjaar, waarbij ze visuals projecteerden op een stilstaande, zelf gemaakte sculptuur. In het V2_Lab onderzochten beide jongens de mogelijkheden om op bewegende driedimensionale objecten te projecteren. Van 14 november t/m 4 december staat de uitwerking van dit Test_lab: Summer_Sessions, dat ook is gepresenteerd op ISEA Istanbul 2011, in het CBK Groningen tentoongesteld.  Het resultaat is de eerste uitwerking binnen het concept Moving Mapping van WERC waarbij 3D mapping bewegende objecten volgt. Op een roterende plaat staan 2 sculpturen die direct gelinkt zijn aan de afspelende video die geprojecteerd wordt. U kunt de video voor- en achteruit afspelen door de schijf rond te draaien.

WERC nam eerder deel aan het project Werkplaats Clash.

CBK op Promotiedagen Noord-Nederland, haal een gratis toegangsbewijs

Het CBK staat samen met aantal collega culturele instellingen dinsdag 8 en woensdag 9 november op de Promotiedagen Noord-Nederland in de Martiniplaza. Op deze beurs presenteren ruim 600 bedrijven en instellingen zichzelf. Nieuwsgierig? In het CBK liggen ruim 100 entreekaarten ter waarde van 15 euro klaar. U kunt deze gratis bij ons verkrijgen. De beurs is dinsdag geopend van 12.00 tot 22.00 uur en woensdag van 10.00 tot 22.00 uur. Kom langs en bezoek ons in het cultuurpaviljoen.

Lezersactie: win vrijkaarten voor De bittere tranen van Petra von Kant van NTGent & Het Nationale Toneel

De bittere tranen van Petra von Kant
De bittere tranen van Petra von Kant
De bittere tranen van Petra von Kant is Rainer Werner Fassbinder op zijn best. Niet voor niets is het een van de geliefste en meest gespeelde theaterstukken van deze Duitse theatermaker en filmregisseur. De jonge, beloftevolle regisseur Susanne Kennedy zet het stuk met een ijzersterke, geheel vrouwelijke cast, met o.a. Els Dottermans en Betty Schuurman, opnieuw op de planken.
 
Het verhaal draait om Petra von Kant, een gevierd modeontwerpster, maar tegelijk een arrogant persoon. Ze manipuleert graag de mensen rondom haar, maar raakt vaak ook verstrikt in een web van leugens om haar complexe leven richting te geven. Dan wordt ze smoorverliefd op een jong model, een meisje van eenvoudige komaf. De relatie leidt schipbreuk en wat rest zijn geleerde lessen in liefde en veel bittere tranen. De versie van Susanne Kennedy, uitgevoerd door het NTGent & Het Nationaal Toneel, is te zien in de Stadsschouwburg Groningen op donderdag 24 november, 20.15 uur. De Standaard schreef hierover: Het scenebeeld is majestueus (...) Susanne Kennedy maakt van De bittere tranen van Petra von Kant een hoogst markant kunstwerk voor een stadstheater.” Eersterangs kaarten: 22,50 euro, kijk voor meer info op de website van de Stadsschouwburg.
 
Maak kans op 2 vrijkaarten!
Wilt u 2 vrijkaarten winnen, geef dan antwoord op de volgende vraag: wat is het beroep van Petra von Kant? Mail uw antwoord voor vrijdag 11 november 2011 naar marketing@opsb.groningen.nl en maak kans op 2 vrijkaarten. De winnaar krijgt automatisch bericht. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
 
De bittere tranen van Petra von Kant is onderdeel van de internationale selectie van De Oosterpoort & de Stadsschouwburg

Facebook
Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Wilt u niets missen van onze actviteiten? Reageren op een kunstwerk? Een foto taggen? We zitten ook op Facebook. Word vandaag nog fan en volg ons!